HEMEN ARA: +905353114561

Blog

Karadeniz Ticaret hakkında bilgileri, su, tüp, damacana ile ilgili bilgilendirme yazılarımızı burada sizlerle paylaşacağız.

Ev ve İşyerinde Kullanılan Tüp Çeşitleri

Tüp, ısınma ve üretimde kullanılan enerji kaynakları arasında yer alır. Asıl adı LPG olan sıvılaştırılmış petrol gazından elde edilen bu enerji sayesinde insanlar günlük temel ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Tüpler aynı görevi yapıyor olsa da farklı özelliklere sahiptir. Örneğin ev tipi tüpler kullanma ve taşınma kolaylığı sağlarken sanayi tipi tüpler üretimde kullanılır ve bulundukları yerde sabit olarak kalır.

Tüpün en önemli özelliği patlayıcı ve yanıcı olmasıdır. Bu özellik bazı durumlarda insanların faydasına olurken bazı durumda da çok tehlikeli sonuçları beraberinde getirir. Bu nedenle kullanılan tüp ister büyük olsun ister küçük mutlaka hassas hareket edilmesi gerekir.

Tüpler ev ve işyerlerinde ısınma amaçlı kullanılır. Örneğin katalitik denilen bir sobaya tüpü bağladığınızda ısınmanızı gerçekleştireceğiniz gibi bir mutfak ocağına bağlayarak da ısıtma ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

LPG sıvılaştırılmış bir gaz olmasına karşın uçucudur. Bu nedenle kullanıma sunulabilmesi için çelik tüpler içerisine basılır. Rengi ve kokusu olmadığından olası sızıntının daha kolay tespit edilebilmesi için tüpe standart bir koku karıştırılır. Dolayısıyla tüp kullanan bir kişi nerede olursa olsun tüp kaçağının farkına kısa sürede varabilir.

Ev Tüpü İçeriği

Ev tüpü içeriğinde bütan, propan gazları vardır. Bu gazlar belli oranlarda karıştırılarak kullanılır. Ev tüpünün içeriğinde bulunan gazların oranları aşağıdaki gibidir:

  • %70 bütan,
  • %30 propan

LPG, yüksek yoğunluğu olan bir gazdır ve bu da onu havadan daha ağır hale getirir. Kaçak durumunda havaya doğru değil yerde bir gaz birikmesi olur.

Tüplerin Özellikleri Nelerdir?

Tüp içerisindeki LPG hem sıvı hem de gaz şeklindedir. Tüp kullanılmaya başlandığında üstte gaz şeklinde bulunan LPG azalmaya başlar ve alttaki sıvı buharlaşarak eksilen gazın miktarını yeniden üretmeye çalışır. LPG bu işlem esnasında basınç altında 0 derecede bulunur. Bu da çelik tüplerin içine daha rahat sığmasını sağlar.

Evlerde Kullanılan Mutfak Tüpleri Kaç Kilogramdır?

Evde kullanılan mutfak tüpleri 12 kg ağırlığındadır. Dolu haldeyken taşınması zor olsa da boş bir tüpü taşımak daha kolaydır. Bu nedenle ev tüpünün bitip bitmediğini ağırlığına bakarak kolayca anlayabilirsiniz.

Ev Tüpü Çeşitleri

Ev tipi tüpler tüketicilerin en çok kullandıkları tüp çeşitleri arasında yer alır. Aşağıda bahsedeceğimiz kg ve ağırlıkta olan tüplerin boyutları birbirinden farklıdır.

  • 12 kg’lık şişman ve uzun tüp
  • 2 kg’lık dar ve geniş çemberli piknik tüp

Şişman (Tombul) ev tipi tüpler en çok kullanılanlar arasında yer alır. Vanalı ve uzun gövdesi olan bu tombul ve dar tüpler vanalı ve minivalfli olarak satılmaktadır. Minivalfli olan tüpleri çıkarırken ya da değiştirirken herhangi bir anahtar kullanılmasına gerek yoktur.  Doğrudan mandal yardımı ile kolaylıkla değişim yapılabilir. Aleve karşı dayanıklı olan tüplerin çocuk kilitleri olduğu için kullanım esnasında herhangi bir tehlikesi yoktur.

Tüp Zehirli Midir?

LPG zehirsiz olan bir gazdır. Yani içerisinde bulunan propan ve bütan gazları solunması halinde zehirlemezler. İnsanlar genellikle tüpten zehirlendiklerini düşünürler, ancak tüpün açık kalmasıyla meydana gelen ölümlerin arkasındaki gerçek oda içerisindeki oksijen miktarının azalmasından kaynaklanmaktadır.

Tüp Donar mı?

Evde kullanılan tüplerin donması mümkün değildir. Tüp içerisindeki LPG 0 derece sıcaklıkta bile dış ortamdaki enerji transferi sayesinde kaynayarak gaz fazına geçiş yapar. Ancak sıcaklık sıfırın altına indiğinde kaynama olmayacağından dolayı tüpün yüzeyinde bulunan hava donar. Kısacası kullanıcıların tüp donduğu dediği şey tüpün içerisinde bulunan suyun donmasından ibarettir.

Tüp Patlar mı?

Tüpler üretimden çıktıktan sonra testten geçer. Bu nedenle bir tüpün patlaması için bazı durumların gerçekleşmesi gerekir. Bunlardan birincisi tüpün içerisindeki basıncın çok fazla olması ikincisi ise ateş içerisinde belli bir süre bekletilmesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı kaydır
talya sex shop